Antikviteter & Design litteratur

Antikviteter & Design er man nødt til at vide lidt om, hvis man bevæger sig rundt hos antikvitetshandlere og på loppemarkeder. Er der en ambition om at gøre et “fund” er det en nødvendighed med viden for at kunne spotte det (måske helst før de andre). Her er en mulighed for at finde bøger som dækker interessen for antikviteter og loppefund, tillige med at flere af dem også har en historisk baggrund, der ud over viden har den vigtige funktion, at opøve antikjægerens intuition og fornemmelse for hvornår man står over for et klenodie, som helst skal erhverves i en fart.

Det er stadig også muligt at blive snydt – nu dog mest med moderne design.

Med udgangspunkt i Gorm Benzon’s bog om antikvitetsfiduser og et par andre bøger i den genre der har fundet vej til min bogsamling, sidder jeg faktisk i skrivende stund og ærgrer mig en lille smule over at der ikke mere er kreative mennesker der har lyst til at forfalske vores gamle klenodier.
Umiddelbart lyder det jo lidt selvmodsigende, hvad det også er – så hvorfor nu den tanke?
Jo – det irriterer mig grænseløst at tiden er blevet sådan at man ikke værdsætter disse ofte meget smukke og unikke effekter, ofte med flere hundrede år på bagen – nu kan det f……. ikke engang betale sig at forfalske skidtet mere.
Der er ingen som gider grave ny-smedet jern ned i møddingen eller lægge det i sildelage et års tid for på den måde at forøge alderen med et hundrede år eller to. Der er ingen som tager en fin 1700 tals stol og skiller den ad i 4 dele for ud af dem at skabe 4 nye stole der så bliver solgt som ’hårdt restaurerede’ stole, fordi det jo ikke kan nægtes at der er dele fra det 17 århundrede i hver stol.
Ja man gider heller ikke flytte sølvstempler fra strødåser og sukkerskåle over i terriner og andre større sølvstykker, det er jo ikke engang til at holde en timeløn på.
Det er selvfølgelig godt at der ikke mere findes den slags svindlere, men det skyldes jo desværre nok udelukkende at det ikke kan betale sig.

Antik fiduser