Dekorative antikviteter med historie

Dekorative antikviteter
Dekorative antikviteter har altid været brugt i mange sammenhænge, både privat og som dekoration i forretninger, ved begivenheder ect.
Det er ikke meget brugt i denne tid at hænge antikke kuriositeter op på vægen, men som os der har lidt erfaring at trække på ved, er der tale om at trends vender tilbage i en eller anden form – så måske der snart kommer gamle køkkenredskaber op på væggene igen.
At der så samtidig er tale om bevaring af kulturhistorie og at os som har en hukommelse, hvor der gemmer sig fjerne minder fra en bedsteforældre eller lignende, der rent faktisk brugte tingen, gør det jo kun lidt mere interessant.
Da jeg havde antikvitetsforretning var der et par kunder der kom og søgte den slags brugsgenstande til brug på plejehjem, hvor det ofte kunne bringe erindringer frem hos de mere eller mindre demente beboere.

 

 

Et eksempel kunne jo være sådan en fin messinglampe –  som formentlig de færreste kender funktionen af.

Besynderligt nok er der ingen væge, men en lille bomuldspose. Den har den funktion at den giver et meget kraftigt lys (jeg har hørt 300w, men ved ikke om det passer).
Lampen har jo så nok ikke hængt over spisebordet.
Det er en såkaldt “Bluslampe”, oftest af mærket “Petromax” der stadig forhandles – nu som campinglampe. Den blev brugt til at blusse ål i gamle dage, hvor det stadig var lovligt. Lampen blev hængt på en krog eller stage i stævnen af båden, hvor så lyset om natten tiltrak de eftertragtede ål, med deraf følgende mulighed for at stange dem med et “ålejern” til efterfølgende anbringelse i en stegt version på spisebordet.
Dekorative antikviteterDe ser jo noget barbariske ud og er også blevet forbudt for længe siden. Jeg har som dreng været ude og blusse ål om natten, hvor et krav var at vandet skulle være helt stille, gerne i en månelys nat. Jeg må tilstå at jeg husker det som noget utroligt hyggeligt og fredfyldt når stilheden kun blev brudt af ålejernets lejlighedsvise plask når der var en ål i lyskeglen fra bluslampen.
Man skal så huske på at det var en anden tid, hvor det for de mindre bemidlede handlede om at få mad på bordet. Der var ikke tale om “fornøjelsesfiskeri” for sportens skyld, men ofte om simpel nødvendighed, da det jo var før “Kontanthjælpens” opfindelse.
det var helt andre vilkår for jagt og fiskeri, som der kan læses lidt lokalhistorie om her.
At der også er blevet skudt “Hvaler” i Isefjorden er det nok ligeså de færreste der har oplevet!